maandag 8 september 2014

E-sigaretten en de uitstoot van metalen

Dit stuk las ik vandaag op EcigaretteReviewed.com
New study investigates emissions of metals and toxic chemicals from e-cigs and tobacco cigs.

Er is veel commotie rondom de e-sigaret en hoe slecht of dat het wel is voor de gezondheid. Tenminste, dat willen de WHO en diverse politieke partijen, en dus de pers, je doen geloven.
Gelukkig voor ons 'dampers' worden er veel studies rondom de e-sigaret gedaan om het tegendeel te bewijzen.
Waarom de e-sigaret zo negatief in het nieuws komt is puur om winstbejag, wat voortvloeit uit de tabaksindustrie. De Pharmacie heeft ook absoluut geen baat bij e-rokers.
In de eerste plaats komt de Staat veel accijnsinkomsten tekort, en in de tweede plaats is het slecht voor de economie. Immers, als elke rokende burger stopt met roken en gezonder (en ouder) wordt, stijgen de kosten voor de pensioenen en (hoe kan het ook anders) dalen de accijnsinkomsten.
De Pharmacie lijdt verlies door de dalende inkomsten; nicotinepleisters en Champix-pillen vinden geen aftrek meer, plus alle andere medicijnen om o.a. kankerpatiënten te behandelen.
Dus... kom op, alles moet negatief in de nieuwsbladen, want o als iedereen toch stopt met roken en overstapt op de e-sigaret...

Ik lees dus veel over de e-sigaret en de eventuele risico's voor de gezondheid. Ook de gezondheid van de mee-dampers. Want ja, alle e-rokers (dampers) denken minder ongezond bezig te zijn, en we willen uiteraard wel bewijzen zien, want we laten ons niet zomaar iets op de mouw spelden. Die bewijzen stapelen zich langzamerhand op.
Zo hier de uitkomst van de studie rondom de uitstoot van de metalen en giftige stoffen van de e-sigaret, als tegenargument voor 'mee-roken oftewel mee-dampen'. De giftige stoffen waaraan de omstanders (niet) worden blootgesteld.


Dit is een interessant, alleszeggend stukje, wat ik er even uitgepikt en vertaald heb.

Over de metalen zoals: nikkel, zilver, zink en chroom die in sigaretten en e-sigaretten voorkomen, schrijft de media al te graag dat 'e-sigaretgebruikers aan vier keer zoveel nikkel blootgesteld worden dan sigarettenrokers'. En ze benoemen een aantal andere giftige metalen die aanwezig zijn. Maar ze vermelden niet dat het om geringe hoeveelheden gaat. Zo lijkt het alsof e-sigaretten een risico voor de gezondheid zijn. Het tegenargument is het simpele feit dat nikkel, zilver, zink en chroom niet de enige stofjes zijn waar je je zorgen over zou moeten maken bij het roken.

Zelfs al zouden deze stoffen in grotere hoeveelheden in de e-sigaretten zitten, dan zouden de e-sigaretten nog steeds een enorm potentieel zijn voor schadebeperking (harm reduction).
Er zitten meer dan 4.000 chemische stoffen in sigarettenrook, met ongeveer 70 daarvan carcinogeen.
Lood en cadmium zijn twee voorbeelden van zeer giftige metalen die in sigarettenrook zitten, in veel grotere hoeveelheden dan in e-sigaretten.

Maar let op.
Farmaceutische geneesmiddelen bevatten toelaatbare grenzen voor metalen onzuiverheden.
Als de hoeveelheden die in e-sigaretten zitten, in inhaleerbare medicijnen zouden zitten, zou het geen punt van discussie zijn.

Bijv. bij een (dun) persoon van 50kg is 1,5 microgram (dat is 1,500 ng) nikkel toegestaan in inhaleerbare medicijnen, volgens de USP grenzen.
In deze studie bij voortdurend gebruik van de e-sigaret wordt slechts 130,5 ng per uur uitgestoten.
Dat betekent dat je met deze uitstoot 11 en een half uur zou kunnen dampen om de dagelijkse limiet te benaderen. Gebaseerd op 1,3 ml verbruik per uur.
Op basis van deze berekening zou je 15 ml e-vloeistof per dag moeten dampen om de toegestane limiet voor nikkel in medicijnen te benaderen.

Voor chroom mag dezelfde dunne persoon worden blootgesteld aan 25 microgram per dag (25,000 ng) als onzuiverheden in een inhaleerbaar geneesmiddel. Vergeleken met slechts 28,1 ng (ongeveer 900 keer minder) per uur gemeten met dampen.
Deze metingen werden genomen na de uitademing, dus dit kan variëren, afhankelijk van hoeveel wordt geabsorbeerd door de gebruiker, maar er is zo opmerkelijk veel verschil dat het duidelijk is dat het niet iets is om je zorgen over te maken, zowel voor de damper als de omstanders.

Dit zet alles in het juiste perspectief. E-roken vermindert zonder twijfel de schade aanzienlijk t.o.v. roken.
Ja, er zitten sporen van metalen in e-sigaret damp, maar deze zijn ook te vinden in soortgelijke hoeveelheden in farmaceutische producten, en nee, ze zijn echt niet iets om je zorgen over te maken voor zowel de damper als de omstander.

Zoals ik al zei: de bewijzen stapelen zich op en de politiek kán en mág er niet omheen.
Amen.

woensdag 26 februari 2014

Stemming in het Euro Parlement - TPD art.18


Vandaag is/was de dag waarop de dampers hadden gehoopt dat artikel 18 van de TPD (Tobacco Products Directive) zou worden gesplitst.
In de TPD staan de regels en wetgeving voor tabak, maar ook voor de e-sigaret.
Aangezien er in een e-sigaret geen tabak zit, kan en mag het niet onder de tabakswet vallen.
Dus: splits het af en stem er afzonderlijk over.

Daar is hard voor gevochten door de dampers en Acvoda, om de splitsing voor elkaar te krijgen.
Helaas is vandaag vóór artikel 18 gestemd.

Kort door de bocht is er dit aan de hand:
Zoals de meesten weten wordt er steeds minder gerookt. Mensen die cold turky stoppen, en mensen die door het gebruik van de e-sigaret van de tabak af kunnen blijven.
De mindere verkoopcijfers van tabak worden inmiddels duidelijk zichtbaar.
Was er gisteren niet in het nieuws te lezen dat er vorig jaar (2013) 32 miljoen euro minder aan tabaksaccijnzen bij de Staat is binnengekomen?
Juist.
En daar gaat het om.

Het is niet alleen de Staat die geld misloopt, het is ook de tabaksindustrie (Big Tobacco) die haar omzet ziet dalen.
Alhoewel ze steeds meer tabak verkopen in de ontwikkelingslanden maar wel veel minder in de Westerse landen. De e-sigaret begon een té grote concurrent te worden.
Big Tobacco probeert nu haar inkomsten veilig te stellen door zich in de wereld van de e-sigaret te storten.

Maar wat heeft de Staat daar aan?

Wel, het is alleen mogelijk accijnzen te heffen op een artikel waarop 1 bedrijf monopolie heeft. Zoals nu dus met tabak gebeurt; Big T heeft het alleenrecht om tabaksartikelen te mogen verkopen.

Daar wil de regering dus heen. De (tabaks)accijnzen moeten ergens vandaan komen.

Big T komt intussen met diverse bedrijfjes op de markt met een nieuwe e-sigaret.
Duhhh! Nieuw? Zij komen met die ondingen van zes jaar geleden, die allang de revue gepasseerd zijn.
Van die look-a-likes met filters waarin de vloeistof zit. Al of niet met nicotine. Van die leuke sigaretjes waarvan de batterij na 1 uurtje dampen al leeg is, en het beloofde aantal trekjes wat eruit gehaald kan worden, bij lange na niet aan de orde is, die niet na te vullen zijn. Men moet telkens weer de dure bijbehorende cartridges (filters) kopen. De zogenaamde wegwerpers.
Kortom: dat tijdperk is de ware damper al lang en breed gepasseerd.

Gelukkig zijn er nieuwe systemen te koop die het veel beter doen.
Maar daar wil Big T niet aan. En wel hierom:

De e-sigaret moet gereguleerd worden in een wet. De navulbare systemen zijn zo divers dat dat niet overzichtelijk is. Daarbij is het percentage nicotine niet te zien. (Men wil in de TPD een max. van 20mg per eenheid reguleren.)
Dat gaat dus niet lukken en laat het nou wél met de antieke look-a-likes met cartridges kunnen.

Je voelt 'm al. Alleen de e-sigaret die Big T levert, is straks nog toegestaan.
Big T koopt zich overal in, start bedrijfjes onder andere namen, en heeft over een poosje het alleenrecht.
Kassa!
Dan kan de regering eindelijk weer accijns gaan heffen.

Big P (Big Pharma) vaart er ook wel bij, want er zullen door dit besluit minder rokers overstappen op de e-sigaret om de doodeenvoudige reden dat ze geen voldoening geven, en er dus gelukkig nog velen ziek worden en kanker krijgen zodat Big P nodig blijft voor hun medicatie. Al was het alleen maar voor de nicotinepleisters (die een roker in de meeste gevallen niet van de tabak af kunnen houden op de lange termijn).

En zo wordt een win-win situatie gecreëerd voor Big T, Big P en de Staat.

Pakjes sigaretten met minder dan 20 stuks mogen niet meer verkocht worden; e-sigaretten met meer dan 20mg nicotine mogen ook niet meer. Hoe tegenstrijdig.

Wat er feitelijk gebeurt is dat de grootste concurrent van Big T door de EU aan hen wordt terug geschonken.

De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de EU-richtlijn in wetgeving om te zetten.

Evenzo verontrustend is het idee dat Big T het verslavende amoniak aan de e-sig-cartridges kan gaan toevoegen.
Dat is in tabak ook toegevoegd, zodat men trouw de sigaretten blijft kopen. Amoniak is één van de verslavende stoffen in tabak. En Joost mag weten wat ze er zoal meer bij in knikkeren.
Dat is een van de grote zorgen onder dampers.

Maar goed, zoals ik al heb gelezen: it ain't over till the fat lady sings. De fat lady zal een rechtbank zijn, en die zingt meestal de taal van de volksgezondheid.
Want wat de EU hier doet is regelrechte massamoord met als motief geld.