maandag 16 september 2013

Nieuwe tabaksrichtlijn

Onderstaand verhaal kreeg ik van een van de webshophouders in e-sigaretten.

~ ~ ~

Zoals u misschien wel weet, is er nog steeds veel te doen rondom de e-sigaret en de status ervan binnen de Europese Unie. In oktober wordt er gestemd over een nieuwe tabaksrichtlijn. Het gaat dan met name over artikel 18, het artikel waar ook de
e-sigaret in is opgenomen.

Wat is artikel 18?
De commissie ‘ENVI’ was belast met het opstellen van nieuwe tabaksrichtlijnen die de huidige tabakswet moeten vervangen. In artikel 18 van deze richtlijn is ook de
e-sigaret opgenomen. In amendement 71 wordt voorgesteld om de e-sigaret onder geneesmiddelenwet te laten vallen. Dat zou betekenen dat een e-sigaret dan alleen nog via de arts of apotheek verkrijgbaar is. Bovendien zal deze dan ook een stuk duurder worden, omdat het erg veel geld kost om een medicijn te laten registreren.

Gelukkig hebben overige Europarlementariërs wel het recht gehad om zelf wijzigingen voor te stellen. Zij hadden tot afgelopen 4 september de tijd om deze amendementen in te dienen.

Voorstel: de e-sigaret als tabaksproduct
Het voorstel van de Nederlandse Corien Wortmann-Kool (nrs. 109-110) wil dat de
e-sigaret niet als geneesmiddel, maar als tabaksproduct wordt gereguleerd.

Helaas zijn niet alle 756 leden van het Europese parlement op de hoogte van artikel 18 en zullen daarom sneller geneigd zijn om in te stemmen met de conclusies van de ENVI-commissie.

In Nederland is het al niet meer mogelijk om de e-sigaret onder de geneesmiddelenwet te laten vallen. Hierdoor kunnen er dus alsnog geen kwaliteits- en veiligheidseisen worden vastgesteld, waardoor er nog steeds geen regulering kan komen. Dit is natuurlijk erg ongewenst. Bovendien blijft het raar dat een minder schadelijk alternatief voor roken straks moeilijker verkrijgbaar is dan de ongezondere sigaret zelf.

Online verkoop in gevaar
Het voorstel om de e-sigaret bij tabaksproducten onder te brengen, heeft ook als gevolg dat er, net als dan bij tabak, geen online verkoop meer mag zijn.

De webshops doen er alles aan om de verkoop niet aan jongeren onder de 18 jaar plaats te laten vinden en werken nog steeds aan meer en betere oplossingen om dit goed te kunnen handhaven. Een verbod op online verkoop zou echter rampzalig zijn en het einde van de webshops in e-sigaretten betekenen.

8 oktober
De stemming over dit onderwerp is uitgesteld tot 8 oktober en om ervoor te zorgen dat iedere parlementariër op de hoogte is van de voorstellen, hebben we alle hulp nodig. Hieronder kunt u een lijst vinden met alle emailadressen van de Nederlandse Europarlementariërs en we willen u vragen om ze een mail te sturen met het verzoek om voor artikel 18 te stemmen, waarbij de e-sigaret overigens wel smaakstoffen moet kunnen bevatten. Verder willen we u ook vragen om de parlementariërs te vragen om zeker te stellen dat ook in de toekomst online verkoop mogelijk blijft.

U mag dit in uw eigen woorden zeggen, maar mevrouw Wortmann-Kool verdient sowieso een compliment voor haar voorstel.

We hebben gemerkt dat vorige berichten en acties wel degelijk van invloed zijn geweest, het is dus zeker niet voor niets. Laat uw stem horen en help mee om het voortbestaan van de e-sigaret te garanderen!

De Nederlandse Europarlementariërs: 
corien.wortmann@europarl.europa.eu (compliment voor haar amendement 109-110!)
daniel.vanderstoep@europarl.europa.eu
auke.zijlstra@europarl.europa.eu
sophie.intveld@europarl.europa.eu
laurence.stassen@europarl.europa.eu
marietje.schaake@europarl.europa.eu
judith.sargentini@europarl.europa.eu
ria.oomen-ruijten@europarl.europa.eu
lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu
jan.mulder@europarl.europa.eu
judith.merkies@europarl.europa.eu
toine.manders@europarl.europa.eu
kartikatamara.liotard@europarl.europa.eu
esther.delange@europarl.europa.eu
patricia.vanderkammen@europarl.europa.eu
dennis.dejong@europarl.europa.eu
lucas.hartong@europarl.europa.eu
g.m.gerbrandij@europarl.europa.eu
bas.eickhout@europarl.europa.eu
petervandalen@christenunie.nl
marije.cornelissen@europarl.europa.eu
wim.vandecamp@europarl.europa.eu
emine.bozkurt@europarl.europa.eu
thijs.berman@europarl.europa.eu
bastiaan.belder@europarl.europa.eu
hans.vanbaalen@europarl.europa.eu
~ ~ ~

Dat ga ik dus vandaag even doen. Want ik wil wel graag blijven dampen en niét meer terug aan de tabak.

Laten we duimen dat de stemming goed uitpakt voor alle dampers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten